Hyld

Hyldebær.

Hyld er en stor og ofte flerstammet busk med en vækst på optil 7 – 8m i højden. Nogle steder vælger man at beskære hylden for derved at give den en mere træagtig vækst. Hyld skyder ofte lange, rette skud fra basis. Nye skud er i begyndelsen grønne og urteagtige, men bliver senere hårde og grå. Veddet i hyld er helt specielt, da det har en centimeter tyk, hvid og svampet marv. Det omkring liggende ved er hårdt og stærkt og regnes for den fineste træsort til fremstilling af skeer.

Både blomsterne og bærrene har stor nytteværdi. Hyld blomstrer i juni/juli med talrige små, hvidgule blomster i kvaster. Af de friske blomster kan man selv lave en læskende sommerdrik, som kan fryses ned, så man kan nyde smagen af sommer langt ind i efteråret. Hyldebærrene modner i september og kan bruges til bl.a. hyldebærsuppe.

Hyld er en almindelig forekommende plante i naturen i Danmark. Man ser den ofte i skovbryn, krat og på skrænter ved kysten. Det er uvist om hyld oprindeligt har hørt hjemme i Danmark, da planten har været spredt som kulturplante siden meget gammel tid.