Frøenes Noas ark

Frøene opbevares i aluminiumsposer eller glasampuller. Foto: NordGen

Mere end 30.000 unikke frøposer er gemt i NordGens faciliteter i Alnarp i Sverige. Frøene, som ligger forsvarligt gemt i små glasampuller og i aluminiumsposer er frosset ned i kummefrysere.

Når et frø skal bevare spireevnen over lang tid, er det nødvendigt at det tørres, inden det fryses ned. Derfor udsættes frøene for en speciel tørreprocedure, hvor vandindholdet i frøet reduceres fra et naturligt vandindhold på ca. 15 - 20 % ned til et vandindhold på 3 - 6 %. Dette sker for at minimere risikoen for, at der dannes iskrystaller inde i frøet, når det fryses ned. Derefter pakkes frøene i glasampuller eller i aluminiumsposer. Glasampullerne er gode til langtidsopbevaring, fordi de lukker helt tæt og ikke afgiver stoffer til frøene. Aluminiumsposerne bruges til opbevaring i kortere tid f.eks. til at udlevere til forskere, forædlere eller andre, som professionelt kan drage nytte af frøene.

Frøenes spireevne testes jævnligt. Trænger frøene i genbanken til en foryngelseskur plantes frøene på en mark eller i drivhus for derved at producerer nye friske frø, som så kan gemmes. 

Kummefrysere er praktiske

Kummefrysere fyldt med frø i glasampuller. Foto: NordGen

Frøene fryses ned i helt almindelige kummefrysere. Man kan undre sig over, at frøene ikke ligger i et kølehus bygget til formålet, men det skyldes at kummefrysere har flere fordele. I en kummefryser er frøene lette at få adgang til, fordi der ikke er så langt ned til bunden, desuden er det let at holde orden på den begrænsede plads. Driftsikkerheden er også højere ved at anvende kummefrysere i stedet for et kølehus. Skulle en kummefryser gå i stykker, er det en begrænset mængde frø der går til grunde og ikke hele genbanken, som hvis det havde været et kølehus. Desuden er det også meget billigere at udskifte en enkelt kummefryser.