Hvorfor skal plantegenetiske ressourcer bevares?

Økologi

Perspektivet i at bevare de danske plantegenetiske ressourcer er mange. For det første gælder det helt generelt, at jo større mangfoldighed der er iblandt sorterne, des større chance er der for at dæmme op for problemer med sygdomme og skadedyr i afgrøderne. Planter danner fra naturens side en række stoffer, som beskytter mod svamp og insektangreb. Man kan forestille sig, at det i særdeleshed gælder de gamle sorter, fordi de oprindeligt blev dyrket uden sprøjtemidler og kunstgødning, og derfor er mere robuste og nøjsomme end mange af de nye sorter.

Variation

For det andet giver mange forskellige sorter af én afgrøde mulighed for variation på middagsbordene. Flere af de gamle sorter smager helt anderledes end de sorter vi kender fra supermarkedet og har andre egenskaber ved kogning, syltning og bagning. Det giver mulighed for, at kokke og andre madinteresserede kan ”gå på opdagelse” i råvarer fra Danmark.

Tilpasning

De gamle danske sorter er tilpasset klimaet i Danmark.

Fremtidige sorter

Gamle sorter kan danne udgangspunkt for nye sorter med andre egenskaber. Ved at forædle nogle af de gamle sorter kan der opstå nye sorter med egenskaber, som både passer nutidens kvalitetsbevidste forbrugere og tilgodeser behovet for miljøvenlig drift.

Levende kulturarv

Sidst men ikke mindst, er de plantegenetiske ressourcer en del af vores levende kulturarv. På samme måde som vi bevarer kulturhistoriske bygninger og andre ting fra fortiden, er det kun naturligt, at vi også sikrer vores levende kulturarv til fremtidige generationer.